標題: [發問] 電腦白痴求救-關於CPU [打印本頁]

作者: NAMSTAR    時間: 2014-12-31 19:36     標題: 電腦白痴求救-關於CPU

我有部電腦係朋友送既
重新洗機之後 都冇點download咩軟件
但係上網 開文件 係word打字都好慢
開task manager黎睇 個cpu power 係100%
完全唔知點搞

係咪我既cpu太舊? 如果係既邊款cpu會比較好?
因為我對cpu啲型號完全零了解 幾多GHz 都唔知咩黎我平時用電腦都係上下網 睇下片 唔打機既
有冇啲價錢冇咁貴又咁用唔會lag既型號
因為我見有啲要幾千蚊
麻煩各位電腦高手
作者: lin    時間: 2015-1-1 00:44

單核心的Cpu太舊了
作者: playegg    時間: 2015-1-1 17:44

有考慮用XP嗎? WINDOWS7應該有點吃力
作者: kan_lucky99    時間: 2015-1-2 14:58

3樓有人說Windows XP,但Windows XP 支援停止的時間4 月 8 日,已經到期,所以不建議。
作者: led558    時間: 2015-5-11 21:49

Windows XP 還是可以用的,電腦又不是追流行的。不想用Windows XP 我看只有重練了。
作者: kant520    時間: 2015-5-16 20:24

其實有時候CPU100%不一定是硬體的問題,而是中毒造成的。
作者: lifetw    時間: 2015-7-14 22:29

應該主因是cpu太舊,如果又有即時掃毒,容易常常卡在100%。
以前遇過類似情況,請參考看看
作者: harrison0621    時間: 2015-11-4 10:50

開機後,把掃毒關掉,如果還是100%,可能是中毒喔
作者: changmary    時間: 2015-12-6 17:43

確實是單核心的電腦太 low 了,
換 xp 吧。
作者: dreamcast2576    時間: 2015-12-23 17:35

第一個方法是 將C:->內容->一般->將這個磁碟機製成索引以供快速搜尋的勾勾去掉
第二個發法是 停用 Windows Search服務(控制台->系統管理工具->服務)

個人用上這兩個方法就確實降低了CPU的使用率
再來就是比較消極的做法了
1.將畫面的像素降低
2.筆記型電腦的話加裝風扇也可以稍微降低一些
作者: kaui700    時間: 2015-12-24 21:26

單純當文書機的話,建議用XP就好,這樣不但跑得動,還可以很順,更重要的是,雖然XP已經不支援更新了,但是可以把重要資料存在隨身碟,不要放電腦裡,這樣就不怕中毒了,最多就是重灌
作者: s01270812    時間: 2018-10-9 12:32

先開啟工作管理員,看看是哪隻程式一直在使用CPU吧
作者: faht2334    時間: 2018-11-28 11:40

電腦硬體設備偏老舊,要升級的話可能需要整個平台CPU、MB、RAM一起做升級,因為平台過於老舊,要升級要碰運氣。有預算考量的話可以找2手的,或是如同其他樓的方法,降XP掃毒一下,不過根治的話還是升級較好,畢竟新的系統安全性跟相容性都會比較好
作者: 微風    時間: 2020-3-21 10:09

電腦淘汰率很快~~~   花個幾千快組一台低階的電腦   應該會比朋友送的電腦好吧 ~~~~
作者: johnsome13    時間: 2020-4-10 16:38

現在2手I7電腦裝SSD跑很快..幾千元就搞定了

歡迎光臨 麻辣家族討論版版 (http://forum.twbts.com/)